Opis kategorii "Pesto" dla sklepu internetowego ze zdrową żywnością pod SEO

 Pesto, czyli regularny gość na polskich stołach

Ten tradycyjny włoski sos na stałe zadomowił się w naszych kuchniach. Jego bogaty smak i aromat świetnie sprawdza się w szybkich i prostych daniach i przekąskach. W tej kategorii oferujemy gotowe pesto z “czystym” składem, 100% naturalne i od polskich producentów. Znajdziesz tu szeroki wybór produktów, m.in. pesto zielone, pesto czerwone, pesto wegańskie i wiele innych. Wybierając nasze ekologiczne pesto masz pewność, że są najbardziej obfite w składniki odżywcze, minerały i witaminy.


Z czego jest zrobione pesto? Skład pesto


Przepis na tradycyjne pesto pochodzi z włoskiego miasta Genua, stąd jego nazwa pesto alla genovese. Wytwarza się go z bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego, orzeszków piniowych i soli. Ta wersja doczekała się wielu modyfikacji i obecnie na rynku możemy znaleźć opcje przystępne dla każdego jak np. pesto wegańskie (bez sera lub z tofu), bez dodatku alergenów (orzechy) lub ze składników takich jak:

  • suszone pomidory

  • pietruszka

  • cukinia

  • rukola

  • jarmuż

  • karczochy

  • i wiele innych!


Powszechnie uważa się, że najlepszym pesto jest to zrobione samodzielnie w domu, bo wtedy wiadomo co w nim się znajduje. Wychodzimy oczekiwaniom naprzeciw i oferujemy gotowe pesto z bio składników, naturalne i ekologiczne. Dzięki nim zaoszczędzisz czas spędzony w kuchni i energię. Ponadto jakościowe składniki na pesto są często drogie i trudno dostępne, dlatego kupno gotowego sosu jest bardziej ekonomicznym rozwiązaniem.


Czy pesto jest zdrowe?


Wszystkie sosy pesto mają dużo właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Niezależnie czy wybierzesz pastę z bazylii, pomidorów, z dodatkiem sera lub wegańskie. Są one źródłem białka, zdrowych tłuszczów, minerałów (m.in. sód, wapń, magnez) oraz witamin z grupy B, A, E i K. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspomagają odporność.


Wielu producentów żywności wykorzystuje popularność pesto i wprowadza na rynek produkty o wątpliwej jakości i składzie. Decydując się na zakup sosu z naszej oferty masz gwarancję smaku, naturalnego składu i najwyższej jakości.


Pomysł na ciekawe danie - z czym jeść pesto?


Najbardziej popularnym daniem jest makaron spaghetti z pesto. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ugotować makaron i wymieszać go z ulubionym pesto. Ten przepis doczekał się wielu wariacji. Można dodać różne warzywa, kawałki mięsa lub tofu i podać posypane parmezanem. Uznaniem cieszy się też ryż z pesto. Zasada jego przygotowywania jest taka sama jak w przypadku makaronu, a wszelkie modyfikacje ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Znakomitą opcją jest również pesto na kanapkach. Świetnie sprawdza się pod pasty warzywne lub jako zamiennik masła. Można też posmarować cienką warstwę pesto na bagietkach i zapiec w piekarniku lub na grillu.


Wygodnym rozwiązaniem jest zawsze mieć słoiczek pesto w lodówce. Kiedy zaskoczy nas głód lub niespodziewani goście szybko możemy wyczarować coś pysznego.


Aby samodzielnie wykorzystywać pesto w swojej kuchni i codziennej diecie warto jest traktować go jako przyprawę. Doda smaku każdej potrawie i zachwyci gości na przyjęciach. Można nim na przykład przyprawić omleta lub użyć jako dressingu do sałatki.


Zrób własną sałatkę z dodatkiem pesto!


Składniki:

  • rukola

  • pomidorki koktajlowe

  • czarne oliwki

  • ser feta

dressing:

  • oliwa z oliwek

  • zielone pesto z bazylii


Pokrój ser w kostkę, a pomidorki i oliwki na połówki. Wymieszaj wszystko z rukolą. 3 łyżki oliwy połącz z pół łyżeczki pesto i polej po sałatce. 


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najlepsze atrakcje w Pabianicach - tekst SEO na blog pabianiceinfo.pl

Sposoby na tanie zakupy w internecie - tekst na stronę forhomies.pl